İşitme Kaybının Nedenleri
İşitme Kaybı Nedir?
İşitme kaybı tek veya iki kulakta birden görülebilen, ses şiddetinin algılanmasında veya iletilmesinde ortaya çıkabilen duyma problemidir. İşitme kaybı birçok nedenle ortaya çıkabilir. Kişinin konuşmaları kısmen veya tamamen duyamaması birçok sosyal, psikolojik ve fiziksel rahatsızlığa sebep olmaktadır. ‘duyuyorum ama anlamıyorum’ , ‘kelimeleri ayırt edemiyorum’ , ‘bazı kelimeleri duyarken bazılarını duyamıyorum’ gibi şikayetleriniz varsa sizde işitme kaybı olabilir. İşitme kaybının işitme cihazları ile giderilmesi oldukça kolaydır.
İşitme Kaybı Çeşitleri
- · İletim tipi işitme kaybı
- · Sensörinöral (Sinirsel) (S/N) işitme kaybı
- · Mikst (Karışık) tip işitme kaybı
- · Fonksiyonel işitme kaybı
- · Merkezi (Santral) işitme kaybı
Raporunuzun teşhis veya sonuç kısmında bu kayıplardan herhangi biri varsa, işitme cihazından fayda görebilecek kayba sahipsiniz demektir. İşitme cihazlarının performansları kayıp türüne göre değişmektedir. Kaliteli ve doğru uygulanmış bir işitme cihazı ile uygun bir duyuma ulaşmak günümüz teknolojisi ile oldukça kolaydır.
Doğru model(kulak içi, kulak arkası, görünmez kanal içi) yönlendirmesi, işitme testi, merkez içinde cihaz denemesi ve ek hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için lütfen arayınız.
Çağrı Merkezi Tel: (0312) 419 00 46
İşitme Kaybının Nedenleri
- · Kalıtsal Yatkınlık: Ailenizde bir veya birden fazla kişi işitme kaybı yaşıyorsa, risk faktörü sizin için yüksektir. 6 ayda bir kez işitme testi yaptırmanız kayba erken müdahale şansını artıracaktır.
- · Yaşlılık: İşitmeyi sağlayan mekanizmalar yaşa bağlı olarak diğer organlar gibi hasar görmekte, bu durum işitme kaybını doğurabilmektedir.
- · Hastalıklar: Çocuklukta geçirilen ortakulak iltihapları, kulak yaralanmaları, tansiyon, tümörler, baş- boyun yaralanmaları işitme kaybına sebep olabilmektedir.
- · Meslek: İşitme kaybı gürültülü ortamlarda çalışan kişilerde bir meslek hastalığı olarak ortaya çıkabilmektedir. 6 ayda bir kez işitme testi yaptırmanız kayba erken müdahale şansını artıracaktır.
İşitme Kaybınız Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Uzman kontrolü olmadan işitme kaybının anlaşılması bazı kayıplarda zor olabilmektedir. Özellikle yüksek frekanslardaki kayıp, ‘s, ş, t, ğ’ gibi harflerin anlaşılamamasını sağlamakta ancak kişi bu harfleri veya kelimelerden bazılarını kaçırsa bile göz teması, beden dili, dudak okuma gibi içgüdüsel hareketlerle kelimeleri tahmin edebilmektedir. Bu gibi durumlarda kayıplı bireyle arkasından veya göremeyeceği bir mesafeden konuşulmalı, kaçırdığı kelimelerin sayısına bakılmalıdır. EMY İşitme Merkezi’nde işitme testi yapılmaktadır. Testinizi yaptırmak ve sonucunuza göre odyolojik değerlendirme için lütfen arayınız.
Çağrı Merkezi Tel: (0312) 419 00 46
İşitme Kaybının Tedavisi
İşitme kaybı şüphesinden sonra öncelikle hastaya işitme testi yapılmalıdır. İşitme testi hastanelerde veya Kulak Burun Boğaz hekimleri tarafından istenebilir veya işitme merkezlerinde Odyometristler tarafından yapılabilir. Kişiye işitme kaybı tanısı konduktan sonra;
- · Mutlaka KBB hekimi tarafından kaybın nedeni araştırılmalıdır
- · Kaybın nedeni (enfeksiyon, kulak zarı yırtıkları vs…) bulunduktan sonra KBB hekimi tarafından önerilen tedavi kullanılmalıdır.
- · İşitme cihazı gerekli ise KBB hekimi tarafından önerilmelidir.
- · İşitme cihazı, İşitme merkezlerinde konunun uzmanı Odyolog veya Odyometristler tarafından kişiye denenmelidir.
- · İşitme cihazı denemesi uzman olmayan kişiler tarafından yapıldığında kişinin kulağına zarar verebilir.
Merkezimizde Oticon, Audioservice ve Beltone marka işitme cihazları işitme uzmanlarımız tarafından kişinin kaybına göre ayarlanarak merkez içinde gerçek çevre koşullarında denenmektedir. Kişinin cihazdan fayda sağladığından emin olduktan sonra işitme cihazını alması ve işitme cihazını ‘yılları kapsayan bir hizmet’ olarak görmesi temel çabamızdır.
Emy İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi
İki Girişimiz Bulunmaktadır. Merkezimiz Kızılay’ a yürüme mesafesi olarak 5 dakika uzaklıktadır.
Tunus caddesi Giriş: Holiday Inn Oteli karşısı Atayurt İşhanı No:10/30 ÇANKAYA- ANKARA
Atatürk Bulvarı Giriş: Tbmm Çankaya Kapısı karşısı No: 169/30 ÇANKAYA- ANKARA
Telefon: 0312 419 00 46/ 0553 705 46 00
info@emyisitme.com.tr