Bebeklerde İşitme Testi Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı?
Yeni doğan bebeklerde işitme kaybı, bebeğin hareketlerinden anlaşılamaz. Bundan dolayı “Bebeklerde işitme testi nasıl ve ne zaman yapılmalı?” diye sıklıkla sorulur. Yeni doğan işitme testi bebek doğduktan 24 saat sonra yapılabilir, ideali 48 saatten sonrasıdır.
Bu test Odyometrist ya da Odyologlar eşliğinde uygulanan acısız bir işlemdir ve zorunludur. Bebeklerde işitme testi farklı frekanslarda ses dalgalarına kokleanın verdiği tepki ölçülerek yapılmaktadır. Hiçbir zararı yoktur, oldukça kısa bir işlemdir.
Bebeklerin ortalama binde üçünde işitme kaybı görülebilmektedir. Erken teşhis, doğru cihaz ile bebeklerde zekâ geriliğinin önüne geçilebilmektedir.
Çocuğunuzun işitme sorunu varsa Danimarka üretimi Oticon marka pediatrik (bebek ve çocuklara özel) işitme cihazlarını Emy İşitme olarak size sunmaktayız.
Yüzlerce çocuk hastamızın öğretmenlerini duymalarına yardımcı olmanın gururunu yaşıyoruz. Hemen İstanbul ya da Ankara Emy işitme şubelerine ulaşın, detaylı bilgi alın. Cihazları gürültülü caddede uzmanlarımız ile deneyin.
Bebeklerde İşitme Testi Neden Yapılır?
İşitme testinin yeni doğan bebeklerde yapılmasının birçok nedeni vardır. İlk olarak bebeklerin beyin gelişimi çıkardığımız sesleri duyabilmesi sayesinde olmaktadır.
“Bebeklerde işitme testi neden yapılır?” sorusunun bir diğer cevabı da duymayan bebeklerin konuşamıyor olmasıdır. İşitme kaybı tespit edilen ve cihaz veya implant kullanmayan çocukların zekâ ve konuşma yetisi geri kalmaktadır.
Aileler bazen işitme kaybını kabul etmek istemez, ya da cihaz kullanmak istemeyen çocuklarını ikna edemezler. Bu durumdaki çocuklar ne yazık ki geriye dönüşü olmayan işitme ve anlama kaybı ile yaşamak durumunda kalabilmektedir.
İşitme kaybına sahip olmak çocuk açısından zordur, ancak günümüzde normal işitmeye çok yakın duymak küçük ve kibar işitme cihazları ile mümkündür. Çocuğunuzun işitme kaybı hakkındaki tüm sorularınız için iletişime geçmeniz yeterli.
Bebeklerde İşitme Kaybı Nedenleri
Aşağıda sıralanan nedenlere sahip değilseniz bile yeni doğan ya da işitmesi problemli çocuğunuza vakit kaybetmeden işitme testi yaptırmalısınız. Bebeklerde işitme kaybı nedenleri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Akraba evlilikleri
- Genetik etkenler
- Erken doğum
- Hamilelikte geçirilen ateşli rahatsızlıklar
- Kafa travması, ilaç kullanımı, geçirilen hastalıklar
- Orta kulak bölgesinde sıvı toplanması
Genetik yatkınlık bu nedenlerden en önemlisi olarak sayılabilir. Özellikle anne ve babada yer alan aktif olmayan işitme kaybı genleri, bebeklerde aktif hale gelebilmektedir.
Akraba evlilikleri genetik problem ihtimalini artırmaktadır. Bebeklerde işitme testi işitme kaybının erken fark edilip uzmanlarca gerekli cihaz veya implant süreci başlatılmasının ilk aşamasıdır.
Bebeklerde İşitme Testi Nasıl Yapılır?
Bu noktada ilk olarak bebeklerde işitme testi uygulamalarının bir adet olmadığını söylemek gerekiyor. Genellikle yeni doğanlar için uygulanan Otoakustik Emisyon Testi (OAE) ile birlikte İşitsel Beyin Sapı Tepki Testi (ABR) bebeklerde işitme testi olarak bilinen uygulamalardır.
Bu testlerden en çok uygulanan Otoakustik Emisyon testi, bebek uyurken yapılır ve oldukça kısa bir testtir. Test sırasında dış kulak yoluna konulan minik bir aparat aracılığıyla iç kulağa özel bir ses gönderilir. Burada yer alan dış saç hücrelerinin gönderilen sese tepkisine göre de işitme analizi yapılır.
“Bebeklerde işitme testi nasıl yapılır?” sorusunun diğer cevabı olan Beyin Sapı Tepki testi ise Otoakustik Emisyon testinde olumsuz sonuç alan bebeklere yapılmaktadır. İlki gibi bu da bebekler uyurken yapılması gereken bir testtir. Başa ve boyna yerleştirilen sensörler aracılığı ile kulağa gönderilen seslerle 5 ile 15 dakika aralığında ölçüm yapılır.
Uygulamalarla birlikte aileler yeni doğan bebek işitme testi fiyatları konusunda merak yaşayabilirler. Ülkemizde yeni doğan işitme testleri devlet hastanelerinde SGK tarafından karşılanmaktadır. Ancak daha sonra yapılacak testler belirli ücretlere tabii olabilir. Bu konuda en doğru bilgiye hastaneniz aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Bebeklerde İşitme Testi Ne Zaman Yapılır?
Bebeğinizin işitme kaybını erken fark etmek adına doğumdan 24- 48 saat sonra test yapılması uygundur. Yeni doğanlarda her 1000 bebekten ortama 1-3 tanesinde işitme kaybı gözlendiği için testlerin zamanında yapılmasının önemi büyüktür.
Doğum sonrası taburcu olmadan yapılamadığında, “Bebeklerde işitme testi ne zaman yapılır?” diye sorulabilir. 1 aylık süre içerisinde en azından Otoakustik Emisyon testinin yapılması gerekmektedir. Özel durumlarda (genetik faktörler, anormallikler vs.) ABR testi de gerekebilmektedir.
Bebeklerde İşitme Kaybı Düzelir mi?
Testler sonucu kayıp saptandığında “Bebeklerde işitme kaybı düzelir mi?” diye merak edilecektir. Bu sorunun cevabı işitme kaybının sebebine göre değişmektedir. İşitme kaybı orta kulakta sıvı kaynaklı yaşanıyorsa, tıbbi tedavi sonrasında düzelebilmektedir.
İşitme kaybı genelde kalıcı olup, düzelmeyen bir sağlık sorunudur. Bebeğinizdeki işitme kaybı büyük ihtimalle bir süre sonra kendiliğinden geçmeyecektir. Modern cihazlar ile normal işitmeye yakın performans sağlanabilmektedir.
Tedavi edilemeyen ve kalıcı işitme kaybında bebekler için uygun işitme cihazları kullanılmaktadır. Kayıp ileri derecede olup işitme cihazı yetersiz kalırsa koklear implant uygulanmaktadır.
İşitme Kaybı Olan Bebekler Ses Çıkarır mı?
Herhangi bir nedenden işitme kaybı yaşandığında “İşitme kaybı olan bebekler ses çıkarır mı?” diye sorulabilir. 0-9 aylık işitme gelişimi soruyu cevaplayacaktır. Bebekler için doğumdan yaklaşık 3 ay sonra insan sesi en önemli uyaran haline gelir. Yani bebeğiniz sesinizi duyduğunda tepki verecektir.
Bebekler sonraki 9 ayda başını sesin geldiği yöne de çevirirler. Sesleri ayırt etme ve tekrar etme süreci başlar. İşitme kaybı olan bebekler insan sesini gerektiği gibi duymadıkları için bu tür bir gelişim yaşayamazlar. Hiç ya da az ses çıkarma, dil becerisine sahip olamama gibi sıkıntılarla karşılaşabilirler.