Kulak Mantarı Neden Olur? Kulak Mantarına Ne İyi Gelir?
Enfeksiyonlar, kulak mantarı gibi farklı şekillerde karşımıza çıkabilmektedir. Bunlar hakkında bilgi sahibi olmak, olası durumlarda tedavi yöntemleri açısından fayda sağlayacaktır.
Kulak mantarı; dış ve orta kulak kanalındaki derinin, mantar enfeksiyonu kapmasıyla ortaya çıkan hastalıktır. Kulak kanalının kıvrımlı ve dar bir yapıda olması, yabancı cisimlerin girmesi ve giren sıvının çıkmasına engel olur. Bu bakımdan deri, zedelenmeye ve zayıflamaya karşı korumasızdır. Mantar, sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla gelişip yayılabilir.
Ciddi bir ağrıya yol açabilen bu hastalık; akıntı, kuruma, pullanma ve şişlik gibi belirtilerin oluşmasına neden olur. Isı ve nemin yüksek olduğu tropikal iklim bölgelerinde ve tozlu yaşam alanlarında yaşayan bireylerde daha çok görülse de tüm dünyada yaygın bir hastalıktır.
Kısa sürede tedavi edilmemesi halinde kulak sağlığını ciddi oranda etkiler. Bu sağlık problemiyle ilgili daha detaylı bilgiye sahip olmak için içeriğimizin devamını okuyabilirsiniz.
Kulak Mantarı Nedir?
Tıpta “Otomycosis” ya da “Miringomikoz” olarak adlandırılan kulak mantarı enfeksiyonu, dış kulakta akut veya kronik olarak gelişen bir rahatsızlıktır. Dar kanaldaki dokuda ortaya çıkan mantar, gelişmek için yer bulamadığında ciddi derecede ağrıya ve kaşıntıya neden olur.
Lezyonlar, deri mantarları ve yumuşak dokuya benzerlik gösterir. Hem hayvanlarda hem de insanlarda meydana gelen enfeksiyonlardan biridir. Kulak kanalının kıvrımlı ve dar yapısında gelişen hastalık zamanla deri dokusunun zedelenmesine neden olur.
Kısa sürede tedavi edilmediğinde, orta kulağa da zarar vererek kulak sağlığını etkileyen bir boyuta ulaşabilir. Sıcak iklimlerde yaşayan, su sporlarıyla ilgilenen bireylerde görüldüğü gibi kulaklarını karıştıran ve çok terleyen bireylerde de meydana gelebilir. Lokal bir enfeksiyon olduğu için kişiden kişiye bulaşmaz.
Kulak Mantarı Neden Olur?
“Kulak mantarı neden olur?” sorusu, kulak enfeksiyonundan muzdarip olan herkesin merak ettiği konulardan biridir. Dış kulak ve orta kulak yolunun hafif asidik bir yapıda olması, mantarların yerleşip gelişmesi için uygun ortam oluşturur. Buna ek olarak steril olmayan araçlarla kulağın temizlenmesi, işlem sırasında travma oluşması; mantarın oluşmasına zemin hazırlar.
Mikroorganizmalar her ortamda bulunur. Buna karşın her insanda kulak mantarına yol açmazlar. Kulak mantarı aşağıdaki kişiler veya durumlarda risk faktörü oluşturur:
- Sıcak ve tropik iklim bölgelerinde yaşayanlar
- İşitme cihazı kullanan bireylerde kalıpların kulak kanalındaki deriyi tahriş ederek nemli bir ortam oluşturması
- Şeker hastaları
- Herhangi bir su sporu yapanlar
- Çeşitli hastalıklar ve tedaviler nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler
- Kirli suda yüzenler
- Kronik deri hastalığı bulunanlar (sedef, egzama vs.)
- Kulak zarı delik olanlar
- Akıntılı orta kulak iltihabı rahatsızlığı ve kulak kiri olması
- Kulak kanalının kulak temizleme çubuklarıyla temizlik yaparken zedelenmesi
Kulağını sıklıkla pamukla temizleyen bireylerde ve sıcak bir iklimde yaşayan kişilerde enfeksiyon görülme olasılığı yüksektir. Hamam, deniz, havuz ve sauna da dış kulağın suyla sık temas etmesine bağlı olarak derideki Ph değerini yükselterek enfeksiyon oluşmasına neden olur. Bu da kulakta kaşınma ve tahriş sorununu ortaya çıkarır.
Tedavi edilmezse kanama gibi durumlar görülebilir. Kulak mantarının ilerlemesi ve tedavi edilmemesi halinde işitme kaybı gibi sorunlar nadir de olsa görülebilir. Eğer işitme kaybı problemi yaşıyorsanız, bütçenize uygun bir işitme cihazı alabilirsiniz.
Kulak Mantarı Belirtileri Nelerdir?
Kulak mantarı belirtileri tek kulakta ortaya çıkabileceği gibi her ikisinde de görülebilir. Yaygın belirtilere sahip olsa da bunlar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu bakımdan ortaya çıkan kulak mantarı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Genellikle ortaya çıkan ilk belirti şiddetli bir kaşıntıdır. Sürekli yaşanan kaşıntı, belirtiler arasında yer alır.
- Enfeksiyonun ilerlemesine bağlı olarak kulakta hafif veya şiddetli ağrı görülebilir. Buna ek olarak yanma hissiyle birlikte ortaya çıkabilir. Ağrının şiddetlenmesi hastalığın orta kulak kanalına ilerlemesine neden olur.
- Kalın ve yapışkan bir kulak akıntısı görülebilir. Genellikle beyaz, sarı yada yeşil renktedir.
- Kulak mantarı enfeksiyonunun ilerlemesi zamanla kulak kanalını tıkayarak işitme kaybı ortaya çıkarır.
- Enfeksiyon belirtilerinden bir diğeri kulağın şişmesi ve kızarıklık oluşmasıdır. Ek olarak dış kulak kanalının çevresinde hassasiyet meydana gelir.
- Kulakta oluşan mantar koku oluşmasına yol açar.
Bu belirtiler ciddi bir sağlık sorununa işaret etmese de ilerlemeden tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çeşitli bakterilerin yol açtığı bu hastalık, erken teşhis edilerek tedavi edilmesi gereken sağlık problemleri arasında yer alır.
Kulak Mantarı Nasıl Geçer?
“Kulak mantarı nasıl geçer?” sorusunun cevabı, ilk olarak tedavide kulak yolundaki mantar plaklarının temizlenmesidir. Lokal tedavilerle enfeksiyon geçene kadar bu işlem tekrarlanabilir. Tedavinin devamında mantar ilaçları ve ilaçlı kulak damlası uygulanır. Damlaların amacı enfeksiyonu kontrol altına alarak mantarın büyümesinin durdurulmasıdır.
Tedavi amaçlı uygulanan damlalar doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Bu esnada kulak temizliğine dikkat edilmesi ve sağlıklı bir şekilde uygulanması önemlidir. Banyo yapılmadan önce kulağa damla damlatılması, suyun kulağa temasını en aza indirmesi bakımından önemlidir. Kulak, direkt olarak suyla temas etmemelidir. Hastalığın tekrarlamaması için kulağın hijyenine dikkat edilmesi önemlidir.
Kulak Mantarına Ne İyi Gelir?
Bireysel uygulanabilecek bazı çözümler “Kulak mantarına ne iyi gelir?” sorusuna cevap olarak verilebilir. Kısa süre içerisinde sağlık sorunundan kurtulabilmek için tedaviyle birlikte ve kesinlikle doktor onayı aldıktan sonra şu yöntemlerin uygulanması mümkündür:
- Kulağın kuru tutulması tedavi açısından önemlidir. Banyo yaptıktan sonra ıslak bırakılmamalıdır. Bu süreçte; havuz, deniz ve hamam gibi ortamlardan uzak durulmalıdır.
- Steril olmayan pamuk ve yabancı cisimler ile kulağa müdahale edilmemelidir. Hastalığın tedavisini yavaşlatan bir etki gösterebilir.
- Gıda tüketiminde acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması, mantar oluşmasını önleyen bir etki gösterir.
Uygulanabilecek bu alternatif yöntemler, enfeksiyonu kısa sürede ortadan kaldırabilir. Ancak önceliğiniz doktor kontrolü ve uzman önerilerini esas almak olmalıdır.