İşitme Cihazı ile Ehliyet Alınır Mı? Detaylar
İşitme cihazı kullanan bireyler işitme cihazı ile ehliyet almak mümkün mü sorusunu sık sık sormaktadır. Söz konusu kişiler B sınıfı sürücü belgesine sahip olabilir; ancak, ticari araç kullanmayacakları belirtilmelidir.
İşitme cihazı kullanan bireylerin hangi ehliyetleri alabilecekleri konusu, belirli kriterlere ve koşullara tabidir. İşitme yetersizliği olan sürücü adayları, hangi durumda sürücü belgesi alabileceklerini ve hangilerini alamayacaklarını bilerek hareket etmelidir.
Ticari araçlar dışında yani trafiğe çıkılması büyük sorun teşkil etmeyen araçlar için ehliyet alınması mümkündür. Ancak işitme kaybının derecesi bu noktada büyük önem taşımaktadır. İşitme cihazı kullananlar hangi ehliyeti alır öğrenmek isteyenler ilk olarak genel anlamda,
- A1
- A2
- C
- D
- E
- Ve G sınıfı sürücü belgelerini alamayacağını bilmelidir.
Ancak işitme kaybının durumuna göre işitme cihazı ile ehliyet B ve H gruplarından alınabilmektedir. Bu nedenle işitme cihazı kullanıcılarının ehliyet alırken işitme yetisi ve kullanacakları araçların türü göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durum sürücülerin hem kendi güvenlikleri hem de diğer sürücülerin ve yayaların güvenliği açısından önemlidir.
İşitme Cihazı ile Araba Kullanılır Mı? Hangi Şartlarda Kullanılır?
İşitme kaybı yaşayan kişilerin araç kullanması oldukça mümkündür. Bu bakımdan işitme cihazı ile ehliyet de alınabilmektedir.
Ancak kişinin işitme yetisinin derecesi önem taşır. Bir veya her iki kulağın işitme seviyesi, işitme cihazı kullanılsa da kullanılmasa da saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi olmalıdır. İşitme cihazıyla bu kriteri sağlayan kullanıcılar için, işitme cihazı kullanma kodu raporlarında belirtilmektedir.
İşitme Cihazı Kullananlar Ehliyet Alabilir Mi?
İşitme cihazı kullanan bireylerin ehliyet alıp alamayacakları konusu, belirli kriterlere bağlıdır ve işitme kaybının derecesi ile ilişkilidir. Tek yönlü işitme kaybı olması halinde söz konusu durum olan kulakta saf ses ortalamasının maksimum 50 dB olması şartıyla B ve F sınıfı ehliyet kullanılabilmektedir. Ancak bu kişiler ticari araç kullanamazlar ve işitme cihazı kullanma gerekliliği belgelerine işlenir.
İşitme cihazı kullanan bireyler, A1, A2, C, D, E, G sınıfı sürücü belgelerini bahsettiğimiz gibi alamamaktadır. Ne var ki işitme cihazı kullananlar hangi ehliyeti alır B Sınıfı Sürücü Belgesi elde edebilmektedir. Buna karşılık ticari araç kullanmayacakları belgelerine yazılmaktadır.
Öte yandan ilerleyici kulak hastalıkları gibi durumlarda, örneğin otoskleroz, presbiakuzi, kronik otit gibi durumlarda, en az 2 yılda bir muayene kaydı istenmektedir. Bu işitme sağlığının düzenli olarak kontrol edilmesini ve gerektiğinde önlem alınmasını sağlar.
İşitme Cihazı Kullananlar Hangi Ehliyeti Alır?
İşitme cihazı ile ehliyet alma süreci, belirli kriterlere ve koşullara tabidir ve işitme kaybının derecesi ile yakından ilişkilidir. Hem beden ve hem de ruh olarak sağlam olan ve görme derecesi sürücü belgesi almaya uygun olan işitme ve konuşma engeli olan kişiler, ticari amaçlar için olmayan hallerde yalnızca otomobil sürmek üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi ede edebilmektedir. İşitme cihazı kullananlar hangi ehliyeti alır böylece cevaplanabilir.
Ancak bu kişilerin kullandıkları araçlarda, işitme ve konuşma engelli olduklarını belirten işaretlerin arka camın sol ve sağ üst köşelerine yapıştırılması gerekmektedir. Ayrıca araçların yeterli sayıda dikiz aynası ile donatılması da zorunludur.
İşitme cihazı ile ehliyet kapsamında değerlendirilen bireyler arasında, her iki kulakta işitme kaybı olan ve/veya işitme cihazından yeterince fayda görmeyen kişiler bulunmaktadır. Bu kişiler işitme cihazı kullanmalarına rağmen her iki kulağında 50 dB’den fazla işitme kaybı olanlar da bu kapsamda değerlendirilmektedir. Bu koşullara uygun olan işitme cihazı kullanan bireyler, sadece otomobil kullanımı için H Sınıfı Sürücü Belgesi alabilmektedir.