İşitme Engelli Raporu Nasıl Alınır? Ne İşe Yarar?
Duyma engelli olan bireyler, işitme engelli raporu alma hakkına sahiptir. Böylece sosyal hayatta birçok farklı ayrıcalığı olabilir.
İşitme engelli raporu, duyma yetisini büyük oranda veya tamamen kaybetmiş kişilerin alabileceği bir rapordur. Odyometri testi aracılığıyla bireylere, farklı frekanslardan oluşan kelimeler verilir ve bu yolla, duyma testi gerçekleştirilir. Sağ ve sol kulak için birkaç kez tekrar edilen bu testlerde kişilerin;
- İşitme cihazı veya koklear kullanması,
- İmplant- beyin sapı implantına sahip olması, işitme kaybının oluştuğunu gösterir.
Günümüzde, tıp ve teknolojinin gelişmesiyle bu alanlarda yapılan tedaviler, günlük hayatı daha fazla kolaylaştırmasına yardımcı olur.
İşitme Engellilik Nedir?
“İşitme engelli raporu nasıl alınır?” diye sorulduğunda, buna verilecek en basit yanıt, duyma kaybı yaşıyor olmaktır. Etrafındaki seslerin tamamını veya belirli bir kısmını algılamayan bireyler, duyma engelli olarak nitelendirilir. Devlet hastanesi ve özel hastaneler tarafından yapılan testler yardımıyla bu çeşit bir rahatsızlığınız olup olmadığını öğrenebilirsiniz. İşitme kaybı;
- Genetik faktörler,
- Akraba evliliği,
- Kan uyuşmazlıkları
- Hamilelik döneminde veya doğum sırasında ortaya çıkan komplikasyonlar,
- Çocuklukta yaşanan ağır hastalıklar,
- Kulak zarına alınan darbeler,
- Yaşlılıkla ortaya çıkan rahatsızlıklar, sebebiyle oluşabilir.
Yetişkinlerde kolayca tanımlanabilen bu durum, bebeklerde ve çocuklarda çok daha zor tespit edilir. Bu nedenle küçük yaştan itibaren düzenli doktor muayenesiyle çocukların kulak sağlığına bakılmalıdır.
İşitme Engeli Oranı Nedir, Nasıl Hesaplanır?
“İşitme engellilik nedir veya işitme kaybı nedir?” sorusu pek çok insan tarafından merak edilir. Odyolojik değerlendirmeler sonucunda ortaya çıkan duyma kaybı, halk arasında sağırlık olarak da adlandırılabilir. Kişilerin doğuştan veya zaman içerisinde kendi sesini veya etraftaki sesleri algılamada zorluk çekmesi, bu sorunun oluşturduğu problemler arasında yer alır. İşitme engeli endişesi olan kişiler, vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalı ve duyma testi yaptırmalıdır.
İşitme kaybı engel oranı, tıbbi açıdan alacağınız tedavinin ve duymanıza yardımcı olacak cihazların niteliğini belirler. Duyma kaybı; çok hafif, hafif, orta, ileri, çok ileri şeklinde sıralanabilir. Çok hafif engel yaşayanlar, bazı ünsüz harflerin algılanmasında sorun yaşayabilirler. Hafif sağırlık ise konuşma seslerini algılamada yaşanan zorluktur. Bu noktada kişilerle, normalden biraz yüksek sesle konuşmak gerekebilir.
Orta düzeyde oluşan sağırlıkta mutlaka teknolojik ürünlerin yardımına ihtiyaç duyulur. İleri düzeydeki kayıplar için de kişiler, dil gelişiminde sorunlar yaşar. Özellikle çocuklar, ileri seviye engelde konuşma geriliğine sahip olabilir. Çok ileri düzeydeki sağırlıklar, teknolojik aletler yardımı olsa da düzeltilemez. Bu kişilerin etrafındaki sesleri duyabilmesi mümkün değildir.
Engelli Raporu İçin İşitme Kaybı Kaç Olmalı?
Duyma kaybı engelli raporu alabilmek için kişilerde, belirli bir düzeyde engellilik bulunması gerekir. Devlet tarafından sunulan haklardan yararlanmak veya engel durumunu öğrenmek isteyen bireyler için yapılan testler sonucunda %40 ve üstü orana sahip olan raporlar engelli olarak nitelenir. Bu kişiler, iş ve sosyal hayatlarını kolaylaştırmak için çeşitli yardımlar alır. İşitme engelliler, eğer mümkünse işitme cihazı kullanarak hayatlarına devam edebilirler.
İşitme Kaybı Engelli Raporu Nereden Alınır?
Kulak için engelli raporu almak isteyenler, öncelikle işitme testi olmalıdır. Bu kişiler, gerekli testleri yaptırdıktan sonra devlet hastanesi veya özel hastaneden raporlarını alabilirler. Genel rapor alma adımları;
- Tam teşekküllü hastaneye başvuruda bulunma,
- Gerekli testlerin yapılması,
- Sonuçların heyet tarafından değerlendirilmesi,
- Engel oranının hesaplanması ve raporlanması, şeklinde devam eder.
Bu adımların hepsi tamamlandıktan sonra işitme engeli raporunu alabilirsiniz.
İşitme Engelli Raporu Ne İşe Yarar?
Her iki kulağında veya tek kulakta işitme kaybı özür oranı bulunan kişiler, sağlık durumları sebebiyle hastaneden gerekli belgeleri alırlar. Böylelikle sosyal hayatta ve iş hayatında çeşitli ayrıcalıklara sahip olabilirler. İşitme cihazlarının devlet tarafından karşılanması, özel okul seçimi, iş hayatındaki koşulların değiştirilmesi gibi durumlar, bu ayrıcalıklara örnek verilebilir.