İşitme Kaybı Tipleri ve Nedenleri Nelerdir?
Duyma problemi, farklı işitme kaybı tipleri ile karşımıza çıkabilir. Bunları bilmek, tedavi yöntemleri konusunda fayda sağlar.
İşitme kaybı, bir insanın normal seviyede işiten biri kadar iyi duyamaması durumudur. Hafif, orta ya da derin şiddetli olarak kendini gösterebilir. Bu rahatsızlık, kimi zaman yalnızca bir kulağı etkilerken kimi zaman da her iki kulakta etkilidir. Başlıca nedenleri ise; kronik orta kulak enfeksiyonları, uzun süre gürültüye maruz kalma ve ilerleyen yaştır. Ek olarak işitme kaybı bazı kişilerde doğuştan görülebilir. Eğer bu sağlık problemini daha yakından tanımak ve işitme kaybı tipleri hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız içeriğimizin devamını okuyabilirsiniz.
İşitme Kaybı Çeşitleri
İşitme kaybını bilimsel olarak tanımlamamız gerekirse, ses sinyallerinin beyne ulaşamama durumudur. Elbette ki bu duruma her zaman aynı sebepler yol açmaz. Böylece işitme kaybı tipleri ortaya çıkar. Temelde üç ana işitme kaybı tipi vardır:
- İletim Tip İşitme Kaybı,
- Sensörinöral İşitme Kaybı,
- Mikst Tip İşitme Kaybı.
İletim tip ve sensörinöral tip birbirinden farklı iki türdür. Ancak mikst, yani karışık tip işitme kaybı ise diğer iki türün bir arada olmasıyla meydana gelir.
İletim Tip İşitme Kaybı
İletim tip işitme kaybı, adından da anlaşılabileceği gibi iletimden kaynaklı bir sorunla beraber ortaya çıkar. Dış kulaktaki ses titreşimlerinin iç kulağa (koklea) ulaşamadığı durumlarda gerçekleşir. Yani, en açık tabiriyle, sesin iç kulağa iletilmemesidir.
İletimden kaynaklı işitme kaybı sorunu, her ne kadar sağırlığa kadar ilerleyebilse de çoğu zaman bundan daha hafif etkiler görülür. En yaygın hali seslerin boğuk duyulmasıdır.
İletim Tip İşitme Kaybı Olası Nedenleri
Dış kulak ve iç kulak arasında ses iletimindeki sorunlar, birçok farklı nedenden dolayı meydana gelebilirler. Genellikle kulak kiri birikiminden kaynaklanan tıkanmalar ana sebebidir. Ayrıca başka birçok etken de mevcuttur. İşte o etkenler;
- Doğum esnasında meydana gelebilen malformasyonlar,
- Down, Goldenhar ve Treacher Collins gibi sendromlar,
- Kronik orta kulak enfeksiyonları,
- Kist oluşumu,
- Kulak akması,
- Geçmişte gerçekleşen kulak ameliyatları,
- İyi huylu tümörler.
Yukarıdaki nedenler neticesinde meydana gelen iletim tipi işitme kayıpları, birden fazla yöntemle tedavi edilebilirler. En yaygın olan alternatif, işitme cihazları kullanımıdır. Ancak kimi zamanlarda ilaç kullanımı ve nadiren ameliyat da tercih edilebilir.
Sensörinöral İşitme Kaybı
Sensörinöral işitme kaybı; iletimden kaynaklı işitme kayıplarından oldukça farklıdır. Bu işitme rahatsızlığı; iç kulak, yani kokleanın ya da işitme sinirinin hasar gördüğü durumlarda oluşur. Nörolojik bir problem de olabilen bu işitme kaybı türünde sesler daha az duyulabilir. Duyulan sesin anlaşılabilmesi (özellikle gürültülü ortamda) zordur.
Eğer, “Fluktuan işitme kaybı ne demek?” diye merak ediyorsanız, bunun cevabını da sensörinöral işitme kaybı başlığı altında sizlerle paylaşabiliriz. Yine nörolojik bir problem olan bu işitme kaybı türü; vertigo ataklarıyla ilişkilidir. Atakların sık tekrarlanmasıyla meydana gelen koklea hasarı, işitmede kayıp yaşanmasına yol açar.
Sensörinöral İşitme Kaybı Olası Nedenleri
İç kulağın ya da işitme sinirinin hasar görmesini farklı durumlar tetikleyebilir. Diğer nörolojik hastalıklarının yan etkileri bunlardan bazılarıdır. Ancak başka faktörler de mevcuttur:
- Doğuştan meydana gelen sensörinöral işitme kaybı,
- İlerleyen yaş,
- Yüksek sese uzun süre maruz kalma,
- Kafaya alınan darbe, kafa yaralanması,
- Genetik yatkınlık,
- İlaçlara verilen negatif tepkiler.
İşitme kaybının nedeni, her ne olursa olsun tedavi seçenekleri elbette ki mevcuttur. İç kulak implantları ve işitme cihazları bunlardan bazılarıdır.
Mikst Tip İşitme Kaybı
Karışık, yani mikst tip işitme kaybı; adından da anlaşılabileceği üzere farklı durumların karışımını ifade etmektedir. Bu işitme sorununda hem iletim tip hem de sensörinöral işitme kaybının semptomları mevcuttur. Diğer bir deyişle; orta kulak ve iç kulak aynı anda hasar görmüştür. Dolayısıyla işitme kaybının düzeyi de diğer iki türe kıyasla daha fazladır.
Karışık Tip İşitme Kaybı Olası Nedenleri
Karışık tip işitme kaybı, diğer iki türün semptomlarına sahip olduğu gibi nedenlerine de sahiptir. Bundan dolayı, diğer işitme kaybı tipleri için geçerli olan faktörlerin bir arada bulunmasıyla meydana gelir.
Tedavisinde tercih edilen yöntemler ise şunlardır:
- İlaç kullanımı
- Ameliyat
- İşitme cihazları kullanımı
- Aktif OSI sistemi
- Kemik yolu çözümleri
Karışık tip işitme kaybı sorunuyla karşılaştığınızda uzmanınızla görüşerek sizin için en uygun tedavi yöntemini öğrenebilirsiniz.
İşitme Kaybı Tipi Nasıl Belirlenir
İçeriğimizden de öğrendiğiniz üzere; işitme kaybının birkaç türü mevcuttur. Bu türler problemin meydana çıkma sebebine ve semptomlarına göre gruplara ayrılır. Eğer siz de bu tiplerden herhangi birine sahip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız “İşitme kaybı tipleri nasıl tespit edilir?” sorusuna yanıt arıyor olabilirsiniz. Bunun için öncelikle bir doktora muayene olmanız gerekir. Ardından doktorunuz tarafından yönlendirileceğiniz işitme testleriyle net teşhis alabilirsiniz.
Hangi işitme kaybı tipine sahip olduğunuzu öğrendikten sonra tedavi yönteminiz belirlenebilir. Bu noktada işitme cihazlarının yaygın olarak kullanıldığını hatırlatmakta fayda var. Eğer siz de sağlığınız için en doğru sonuçları ortaya koyabilecek uygun fiyatlı bir ürün arıyorsanız EMY İşitme Cihazları’na göz atmanızı öneririz. Böylece tedavi sürecinizi hızlandıracak ve bütçenize zarar vermeyecek bir işitme cihazı alabilirsiniz.