İşitme ve İşitme Kaybı Nedir?
İşitme Nedir ve Nasıl Gerçekleşir?
Bütün duyular doğumdan sonra önem kazansa da işitme ana rahminde başlar. İşitme duyusu kulak kepçesi ile başlayan beyinde anlamlanan eşsiz bir yolculuktur. Kulak kepçesi sesleri toplar, kulak kanalında yükselterek kemikler ve Cochlea yardımıyla işitme sinirlerine iletir. İşitme sinirleri gelen verileri beynin işitme merkezine iletir ve sesleri anlamlandırma beyinde tamamlanır. Kısaca sanıldığının aksine kulaklarımızla değil beynimizle duyarız. Sağlıklı bir işitme sistemi bu şekilde işlerken kulak kepçesinden itibaren işitme siniri dahilinde herhangi bir noktada var olan aksaklık işitme kaybına neden olmaktadır.
İşitme Testi Randevusu ve İşitme Kaybı Hakkında Bilgi Almak İçin Arayınız
İstanbul: (0216) 909 68 97 / Ankara: (0312) 419 00 46
İşitme Kaybı Nedir?
İşitme kaybı, işitsel yolların doğru çalışmaması ya da doğru çalışmasına bir engel olması durumunda ortaya çıkan, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir durumdur. İşitme kaybı bu kayba sahip tüm bireylerin ve bu bireylerin çevresinin hayatını olumsuz etkilemektedir. İşitme kaybının fark edildiği ve rehabilite edildiği dönem hayati öneme sahiptir ve uzmanlarca yapılmalıdır. İşitme kaybı yetişkinlerde kolayca fark edilebilirken, bebek ve çocuklarda fark edilmesi daha zor olabilmektedir.
Örneğin 7 yaşına gelmiş ve işitme kaybı total(hiç duymamaya) yakın olan bir çocuğun bu durumu okul çağından önce fark edilir ve rehabilitasyona yönlendirilirse çocuk normal işiten birey seviyesine yaklaşır. Aynı duruma sahip çocuk okul çağından çok sonra fark edilirse çocuğun işitmesi ve zekası doğru orantılı geliştiğinden atipik otizimli çocuk kategorisine girebilir. Engeller iki türlüdür; doğuştan ve kazanılmış. İşitme kaybınıza önem vermezseniz kazanılmış zeka ve konuşma engeline de sahip olabilirsiniz.
İşitme Kaybım Var Ne Yapmalıyım?
Öncelikle endişeye gerek yok. İşitme kaybınızı ihmal etmediğiniz sürece yepyeni bir dünyaya adım attınız demektir. İşitme cihazları dünyası sanılanın aksine kapkaranlık ve estetikten uzak değil aksine renklerle dolu ve estetik harikası ürünlerin olduğu bir dünyadır. Kısaca krizi fırsata çevirebileceğiniz dünyamıza hoş geldiniz! İlk adımınız şu an burada olmanızı sağlayan piyasa araştırmasını yapmak ve dünyaca ünlü markaların size en yakın şubelerine yönelmek olacaktır.
Hangi İşitme Cihazı Marka ve Modelini Tercih Etmeliyim?
2020 yılı itibariyle ülkemizde birçok marka ve model işitme cihazı satılmaktadır. İşitme cihazları sayfamızdan detaylı bilgi alabilir, Oticon ve Siemens Signia cihazları inceleyebilirsiniz. İşitme cihazı araştırırken bunun medikal bir ürün olduğu unutulmamalı, her şeyden önce ruhsatlı İşitme Cihazı Satış ve Uygulama Merkezi tercih edilmelidir. Doğru işitme cihazı seçimi rehberliği uzmanlık gerektirmektedir. Emy İşitme olarak bizler herkesin uygun fiyatlarla kendileri için doğru işitme cihazını seçmelerine yardım ediyor, uzun vadeli birlikteliğimizde duyarak anlayarak yeni bir sayfa açmayı hedefliyoruz.
Tamamen yabancı olduğunuz ya da yıllardır içinde bulunup yanlış yönlendirmelerden dolayı memnun kalmadığınız bu dünyada en önemlisi işinin uzmanı insanlarla karşılaşmaktadır. Şu an bu yazıyı okuyorsanız zaten o insanlarla karşılaştınız demektir. Bundan sonraki adımınız iletişim kısımında bulunan numaralarımızdan bizlere ulaşmak ve bu renkli dünyanın tadını Emy İşitme rehberliğinde çıkarmak.
İşitme Kaybı Türleri Nelerdir?
İşitme kaybı türleri kısaca ve tıbbi bilgi sahibi olmayan kişilerin rahatça anlayabileceği şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Sizde veya sevdiklerinizde işitme kaybı olduğunu düşünüyorsanız bizleri her zaman arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
1. Sensörinöral İşitme Kaybı
Sensörinöral işitme kaybı bireyin sesi ileten anatomik herhangi bir engeli olmaksızın hava ve kemik duyma eşiklerinin birlikte düşüş gösterdiği işitme kaybı türüdür. En karakteristik özelliği ‘DUYUYORUM AMA ANLAMIYORUM’ dur. Sensörinoral işitme kaybına sahip bireyler işitme cihazı olmaksızın hayatlarına devam ettikleri sürece uyarılmayan duyma siniri hücrelerini de kaybederek işitme kaybı derecelerini arttırmaktadırlar. İşitme cihazından en yüksek verimi alan işitme kaybı türü sensörinöral işitme kaybıdır.
2. İletim Tipi İşitme Kaybı
İletim tipi işitme kaybı kulak kepçesinden işitme sinirine kadar olan anatomik bölgede sesin iletilmesini engelleyen herhangi bir patolojik ya da anatomik yoksunluk durumunda ortaya çıkan işitme kaybıdır. Bireyin kemik yolu işitme eşikleri hava yolu işitme eşiklerinden daha iyi durumdadır. İletim tipi işitme kaybına sahip olan kişiler işitme cihazından fayda görebilmektedir.
3. Mikst (Karışık) Tip İşitme Kaybı
Mikst (karışık) tip işitme kaybı iletim ve sensörinöral işitme kaybının birlikte görüldüğü kayıp türüdür. Hastanın işitme kaybı eşiklerine göre işitme cihazı önerilir. Mikst tip işitme kaybına sahip kişiler doğru işitme cihazı türü ve modelinin profesyoneller tarafından verimli şekilde ayarlanması ile cihazdan fayda görebilmektedir.
4. Fonksiyonel ve Santral İşitme Kaybı
Fonksiyonel işitme kaybı psikolojik etkenlere bağlı olup, işitme cihazından fayda görme olasılığı düşük olmaktadır. Santral (merkezi) işitme kaybı ise işitme merkezindeki zedelenmelere bağlı olup, tedavi ve işitme cihazından fayda görme ihtimali düşüktür. Fonksiyonel ve Santral (merkezi) tip işitme kayıplarında Kulak Burun Boğaz hekimleri ve odyometrist veya odyologlar tanı koymaktadır.
İşitme Kaybım Var mı?
Bu soruyu kendinize sormaya başladı iseniz hiç vakit kaybetmeden işitme testine gitmelisiniz. Gitmeden önce kendinizi test etmenizi sağlamak adına Ling’ in 6 sesinden yararlanabilirsiniz.
LİNG’ in 6 SESİ
Mm | Aa | Uu | İi | Şş | Ss |
Şekil1: lingin 6 sesi
Lingin 6 sesini kelimeler içinde kullanarak testi uygulayabilir ve çocuğunuzda da kullanabilirsiniz.(kendinize uygularken başka birinden size kelimeleri okumasını ve çok bağırmamasını rica etmelisiniz.) Örneğin: Emek, Ahududu, fısıltı vb.
Bu testte bazı harfleri kaçırıyor iseniz harflerin karşılık geldiği frekanslarda işitme eşikleriniz olması gerekenin altında olabilir demektir ve zaman kaybetmeden işitme testi yaptırmanız önerilir. İşitme testi yaptırdınız ve saf ses ortalamanız (500, 1000, 2000, 4000 hertz frekanslarındaki işitme eşiklerinizin ortalaması) 20dB’ in üstünde ise bu bilgiler ışığında işitme kaybınız bulunmaktadır. İşitme kaybının ilerleyen bir rahatsızlık olduğunu unutmamalı, bunun için gerekli olan muayeneleri yaptırmalı ve gerekliyse işitme cihazı kullanmalısınız.