Kulak Kaşıntısı Neden Olur? Ne İyi Gelir?
Kulak içi kaşıntısı çoğu insanın hayatında en az bir kez yaşadığı rahatsız edici bir durumdur ve genellikle kulak burun boğaz uzmanlarına başvurularak çözülmektedir. Kulak kaşıntısı birçok farklı nedenden kaynaklanabilir ve detaylı bir muayene sonucunda neden belirlenerek uygun tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Her yaştan insanın yaşayabileceği bu rahatsızlık, ciddiye alınması gereken bir sorunun habercisi olabileceği gibi, önemsiz ve kendi kendine geçebilecek bir durum da olabilir. Dolayısıyla kulak içi veya dış kulak kaşıntısı şikayeti yaşayan kişilerin bir uzmana danışmaları önemlidir. Bu şekilde doğru teşhis ve tedavi ile kulak sağlığı daha iyi bir duruma getirilebilmektedir.
Kulak Kaşıntısı Nedenleri
Kulak kaşıntısı neden olur birçok farklı neden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir ve genellikle başka bir sorunun belirtisi olarak kişilerde gözlenir. Dış kulak veya kulak içi kaşıntısı neden olur diye merak eden kişiler için, kulak kaşıntısının en yaygın nedenleri aşağıda açıklanmıştır.
Kulak İçi Neden Kaşınır?
Kulak neden kaşınır kapsamında ilk sırada kulak temizliği konusunda yanlış uygulamalar gelmektedir. Kulağın çok fazla temizlenmesi bireyde kalıcı olmayan bir rahatlama hissi meydana getirebilmektedir. Ne var ki bakıldığı zaman düşünüldüğü gibi yararı olan bir durum değildir.
Zira aşırı şekilde kulağı temizlenme orta ve iç kulağı zararlı etkenlere karşı savunmasız bir yapıya sokmaktadır. Temizleme için yararlanılan çubuklar ise kiri kulağın içlerine doğru yollamaktadır. Böylece kulak kirinin kulakta birikmesine sebep olabilir. Kulak arkası kaşıntısı neden olur kapsamında da yine bu gibi durumlar yer almaktadır.
Kulak Kepçesi Kaşıntısı Neden Olur?
Kulak dışı kaşıntısı neden olur bir diğer yaygın nedeni, kulak kiri birikmesidir. Çoğu zaman hatalı temizleme ve çocuklarda kulağa bir cisim sokulması tarzı nedenlerle birikebilen kulak kiri, bazı kulak yapılarından ötürü dışarı atılamaz. Bu bakımdan kulağında kir biriktiğini hisseden kişiler, kulak kepçesi kaşıntısı için mutlaka bir uzmana başvurmalıdır.
Kulak Dışı Kaşıntısı Neden olur?
Kulak kaşıntısı nedenleri arasında bir başka olası sebep de cilt hastalıklarıdır. Egzema ve sedef gibi hastalıklarda çoğunlukla vücudun görülebilen yerlerinde ortaya çıksa da dış kulak yolu da cilt dokusuyla kaplı vaziyettedir
Bu nedenden ötürü cildi etkileyen ve kaşıntıya yol açan hastalıklar, kulak içinde de benzer halleri gösterebilmektedir. Kulak kaşıntısı nasıl geçer kapsamında da buna göre çözümler vardır.
Sağ Kulak Kaşıntısı Neden Olur?
Kulak kaşıntısı neden olur sebeplerinden biri de kulak enfeksiyonlarıdır. Kulak kaşıntısı çoğunlukla orta kulakta fark edilebilen bir takım enfeksiyonların erken belirtisi şeklinde gözlemlenebilmektedir.
En fazla gözlemlenen orta kulak enfeksiyonu olan otitis media, östaki borusunda farklı sebeplerle fonksiyon bozukluğu yaşanması ve orta kulaktaki sıvı birikmesinin alınmaması neticesinde meydana gelmektedir. Kulak kaşıntısına ne iyi gelir kapsamında da buna göre uygulamalar vardır.
Kulak Arkası Kaşıntısı Neden Olur?
Alerjiler kişinin vücut reaksiyonlarını etkileyen ve çeşitli semptomlarla ortaya çıkabilen bir durumdur. Solunum yollarında şişme, kaşıntı ve akıntı gibi belirtiler gösteren alerjiler bazı insanlarda ciltte kızarıklık ve kaşıntı şeklinde de görülebilir.
Yiyecek alerjileri kulak içi kaşıntısına neden olan faktörler arasında sıkça yer almaktadır. Alerjik reaksiyonlar vücutta şişme ve kızarıklığa neden olarak dış kulak yolunda da kaşıntıya yol açabilir. Alerjisi olan kişilerde vücudun farklı bölgelerinde de kaşıntı veya kızarıklık gibi belirtiler varsa sürekli kulak kaşıntısı temel nedeni alerjik reaksiyonlar olabilir.
Kulak Kaşıntısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?
Sağ kulak kaşıntısı çeşitli faktörlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle, kulak kaşıntısının nedenlerini anlamak uygun tedaviyi belirlemede önemli bir adımdır. KBB uzmanları kulak kaşıntısının kökenini belirlemek için kulakta fiziksel muayene ve gerektiğinde ek testler yapar.
Sıcak hava veya deniz suyu gibi etkenler dış kulak yolunu tahriş ederse buna göre tedaviler yer almaktadır. Ancak orta kulak veya mantar enfeksiyonu gibi daha ciddi durumlar söz konusuysa enfeksiyona neden olan mikroba özgü tedavi yöntemleri gerekmektedir. Bu sayede geçmeyen kulak kaşıntısı kök nedeni ele alınarak uygun tedavi yöntemi uygulanabilir.
Sürekli Geçmeyen Kulak Kaşıntısı için Ne Yapmak Gerekir?
Bazı kulak kaşıntıları çok uzun süre devam edebilmektedir. Sürekli geçmeyen kulak kaşıntısı için ne yapmak gerekir sorusuna en kısa sürede Kulak Burun Boğaz bölümlerine gidilerek muayene olunması gerektiği şeklinde yanıt verilebilir.
Uzman doktorlar muayene ardından sadece kulak kaşıntısının sebebini değil aynı zamanda tedavisini de sunabilir. Kulak kaşıntısı neye işarettir, muayene ardından daha iyi şekilde öğrenilebilmektedir.
Kulak Kuruluğu Kulak Kaşıntısı Yapar Mı?
Dış kulak kaşıntısı kulağın kendini koruması için ürettiği serümenin pamuklu çubuklarla sık ve şiddetli bir şekilde temizlenmesi sonucunda dış kulak yolunda anormal bir kuruluk oluşabilir ve bu durum kaşıntı hissini artırabilir.
Kulak kiri vücudun doğal bir savunma mekanizmasıdır ve kulak yolunu temiz ve nemli tutar. Ancak kulak kiri fazlaca alındığında dış kulak yolunun kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir. Böylece kaşıntıya yol açabilir. Kulak içi neden kaşınır sebepleri de bu bakımdan farklılaşabilmektedir.