Orta Kulak İltihabı Nasıl Geçer? Orta Kulak İltihabı Belirtileri
Orta kulak iltihabı, enfeksiyon kaynaklı bir sağlık problemidir. Şiddetli ağrılarla birlikte kendini gösteren bu rahatsızlık, farklı hastalıklara da sebep olmadan önce mutlaka teşhis edilmelidir. Rahatsızlığın belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkındaki detayları inceleyerek gerektiği durumlarda erken teşhis konulmasını sağlayabilirsiniz.
Kulakta meydana gelen bu sorun, her ne kadar kendi kendine geçebilme özelliği taşısa da işitme problemlerine yol açtığı da görülmektedir. Hastalığın kalıcı hale gelmemesi için zamanında önlem alınması şarttır. Bu noktada ilk yapılması gerekense uzman doktorlara başvurmaktır.
Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Bu sitede yer alan hiçbir şey, ziyaretçiler
tarafından herhangi bir karar veya eyleme neden olacak bir öneri olarak değerlendirilemez. Böyle bir durumda, tüm sorumluluk bu siteyi ziyaret edenlere ait olacaktır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktora gitmeniz gerekmektedir.
Orta Kulak İltihabı Nedir?
Merak edilen “Orta kulak iltihabı nedir?” sorusunun yanıtı, özellikle bu rahatsızlığı yaşayanlar tarafından fazlasıyla merak konusudur. Hastalık; kulak zarının arkasında bulunan orta kulağın enfeksiyon kapması, şeklinde tanımlanabilir. İlkbahar geçiş dönemlerinde daha sık rastlanan orta kulak iltihabı, bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalar sebebiyle ortaya çıkarken yetişkinlere oranla çocuklarda daha çok görülebilir.
Ortaya çıkan rahatsızlık, çoğunlukla müdahale etmeye gerek kalmadan ve ilaç kullanmadan düzelebilir. Ağrı şikayetlerinin azalması ve hastaların günlük yaşamına devam edebilmesi için de çeşitli ağrı kesici uygulamaları önerilir. Antibiyotik takviyesi gibi sıklıkla başvurulan tedavi yöntemleri, mutlaka bir doktor tavsiyesiyle uygulanmalıdır.
Hastaların bazıları, diğer bir ismi “Otitis Media” olan orta kulak iltihabını geçirmeye daha yatkındır. Bu nedenle işitme problemi ve diğer belirtilerin ciddi bir şekilde ortaya çıkması kaçınılmaz olabilir. Enfeksiyonun ağırlaşmasına yol açan semptomları gördüğünüzde, bir an önce sağlık kuruluşundan yardım almalısınız. Özellikle ağrının ve ateşin geçmediği durumlarda, vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerekir.
Orta Kulak İltihabı Neden Olur?
Genel olarak “Orta kulak iltihabı neden olur?” için verilebilecek birden fazla cevap bulunur. Bunlardan ilki; grip ve soğuk algınlığı enfeksiyonları nedeniyle kulak içerisinde mukus oluşmasıdır. Östaki borusu şiştiğinden, mukus boşaltılamaz ve orta kulakta iltihap oluşur. Aynı zamanda boğazın arkasındaki yumuşak doku yani adenoid büyümesi, östaki borusunu tıkayabilir. Diğer yandan geniz eti büyümesinin kronik duruma gelmesi, ameliyat yöntemiyle küçültülmesini gerektirir.
Nispeten küçük yaştaki çocuklar orta kulak iltihabı için daha savunmasızdır. Bu duruma; çocuklardaki östaki borusunun, yetişkinlerden daha dar yapıda olması örnek gösterilebilir. Ayrıca çocukların adenoidleri de daha büyüktür ve hastalığı yaşama ihtimalleri bu yüzden yüksektir. Hem yetişkinlerin hem de çocukların görebilecekleri zararı azaltmak adına uygun tedavilerin uygulanması önemlidir.
Orta Kulak İltihabı Belirtileri
Orta kulak iltihabı belirtileri olarak kabul edilen çeşitli semptomlar bulunur. Bu aşamada yaş faktörü devreye girerek belirtilerin şiddetinde değişiklik yaşanmasına sebep olabilir. Sık biçimde görülen belirtilerden bazıları aşağıdaki gibidir:
- Şiddetli kulak ağrısı
- İştah kaybı
- Sinirlilik hali ve uyku problemleri
- Özellikle çocuklarda ağlama atakları ve huysuzluk
- Yüksek ateş ve kulak akıntısı
- İşitme kaybı
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Denge kayıpları
- Hasta hissetme ve halsizlik
Yukarıdaki belirtilerin yanı sıra orta kulak iltihabı oluşumundan söz etmek için gerekli muayenenin tamamlanması gerekir. Bu sayede semptomların hafifletilmesi ve hastalığın ilerlemesinin önüne geçilmesi mümkündür.
Orta Kulak İltihabı Nasıl Geçer?
“Orta kulak iltihabı nasıl geçer?” sorusuyla ilgili merakın giderilmesi için öncelikli olarak oluşturulacak tedavi planlamasına uyulması faslasıyla kıymetlidir. Aynı zamanda enfeksiyonların geçme süresi, 3-5 gün arasında değişebilir. Ağrının ve ateşin azaltılması için ilaç desteği sağlanır. İltihabı giderebilmek adına ilgili bölgenin temizlenmeye müsait olması, uygulamaları kolaylaştırır.
Östaki borusunun yeniden açılması için doktor önerisiyle antibiyotik ve sprey kullanımına başlamanız gerekebilir. Antibiyotikler, tedavi sürecinde rutin olarak tercih edilir. Belirtilerin etkisini giderek artırması ve geçmemesi durumunda ağrıların azalması için kullanılabilir.
Bazı durumlarda sorunlardan kurtulmak için tedavinin yetersiz kalması, cerrahi müdahale gerektirebilir. Kulak zarı çizilerek delik oluşumu engellenir. Bebek ve çocukların uyku ve beslenme düzenine de mutlaka dikkat edilmelidir. Ayrıca hava kirliliği ve sigara dumanından uzak tutulmaları da çok önemlidir.
Yetişkinlerde Orta Kulak İltihabı Nasıl Geçer?
Yetişkinlerde orta kulak iltihabı tedavisi, ortaya çıkacak belirtilere bağlı olarak değişiklik gösterir. Hastalığın görülme sıklığı az olsa da üst solunum yolu enfeksiyonları, iltihap oluşmasına yol açabilir. Tıpkı çocuklarda olduğu gibi yetişkin bireylerde de ağrı ve tıkanıklık, ortaya çıkan ilk belirtiler arasındadır.
Antibiyotik ve diğer yardımcı ilaçlardan yararlanılarak tedaviye başlanır. Özellikle kulak zarının delinmesi sonucunda dış akıntı oluşması, tedavi sürecini hızlandırmayı gerektirir. Ayrıca delinen zar kapanana kadar içerisine su kaçırılmaması büyük önem arz eder.
Orta Kulak İltihabına Ne İyi Gelir?
Emy İşitme ailesi olarak “orta kulak iltihabına ne iyi gelir?” diye düşünenler için birkaç yönteme değindik. Öncelik tabiki doktor tavsiyesi ile yapılan tedavilerde olmalıdır. Birkaç zararsız ve son derece kolay uygulamalar sonucunda, ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Bu noktada ise öncelikli olarak doktor görüşü almayı ihmal etmemeniz gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Evinizin konforun deneyebileceğiniz bazı yöntemler ise şu şekildedir:
- Östaki borusunu rahatlatmak için sakız çiğneyebilirsiniz.
- Hafif kulak masajı ve çene hareketleri orta kulak iltihabı için etkili olabilmektedir..
- C vitamini takviyesi, iyileşme sürecini hızlandırabilir.
- Ihlamur ve papatya gibi sıcak bitki çaylarının buharını teneffüs etmek ve aynı zamanda içmek, rahatlatıcı etki yaratabilir.
Sıralanan bu yöntemler daha çok yetişkinler için uygundur. Bebek ve küçük çocuklar için kullanmanın zararlı olabileceğini bilmelisiniz.
Orta Kulak İltihabı İyileşme Belirtileri
Orta kulak iltihabı iyileşme belirtileri, doğal olarak hastaya ve rahatsızlık seviyesine göre farklılık gösterir. Bu nedenle hastalığın tam olarak iyileşme süresi için net bir cevap vermek doğru değildir. Enfeksiyon tedavisi için kullanılan yöntemler; kişilerin yaşı, iltihap tipi ve süresi gibi faktörler doğrultusunda değişkenliğe sahiptir. Aynı zamanda işitme kaybının ortaya çıkıp çıkmadığı da iyileşme süreci için belirleyici bir unsurdur.
Orta kulak iltihabı iyileşme sürecinin başladığını gösteren bazı belirtiler bulunur. Bu belirtiler ise genel olarak aşağıdaki gibidir:
- İlk semptomlar arasında bulunan şiddetli ağrıda, hissedilir derecede azalma yaşanır.
- Enfeksiyonun sebep olduğu ateş, yüksek oranda düşmeye başlar.
- Yaşanan akıntı problemi büyük derecede ortadan kalkar.
- Kulağın içi ve çevresinde meydana gelen kaşıntıyla birlikte tahriş sorunu biter.
Genel olarak yukarıda yer alan iyileşme belirtileri; bebek, çocuk ve yetişkinler için benzerlik gösterir. Süre açısından farklılık olmasıyla beraber orta kulak iltihabı, kısa zaman içerisinde geçmeye başlar. Böylece kulak zarınız rahatlar ve yaşamınıza sağlıklı bir şekilde devam edebilirsiniz.
İleri düzeydeki orta kulak problemlerinden kaynaklı olarak işitme kaybı yaşamanız durumunda, doktorunuzun tavsiyesi ile birlikte vakit kaybetmeden bir işitme cihazı alabilirsiniz. Daha iyi duymaya devam etmek ve uzun ömürlü bir kullanım için web sitemizde yer alan ürünleri inceleyebilirsiniz.